Minivoetbal: nét ietsje anders!

Wie verzot is op indoor voetbal, kan zich natuurlijk ook bezighouden met minivoetbal. Ja, ook dat bestaat! En eigenlijk is de link met zaalvoetbal behoorlijk duidelijk. Want het minivoetbal? Dat is niets meer dan een variant ervan. En toch zijn er enkele verschillen.

Duidelijk verschil

Laten we eerst en vooral beginnen bij de meest duidelijke verschillen tussen minivoetbal en zaalvoetbal. Die bevinden zich onder andere in de goal! Want terwijl bij zaalvoetbal de grootte van de goal zo’n 3 meter op 2 meter is, trap je bij minivoetbal de bal in een kleine goal van 1 meter op 2,5 meter. Nu we het toch over de goal hebben; de minivoetbal teams hebben geen vaste keeper. Iets wat het volgens mij enkel nog spannender maakt. En er zijn nog andere verschillen. Verschillen die bepaalde sportkenners niet relevant vinden, maar deze maken toch dat het spelverloop bij minivoetbal geheel anders is.

Wist je bijvoorbeeld dat “minivoetballers” spelen met een veel kleinere bal? In de voetbalvolksmond wordt er gesproken van een “low bounce” voetbal. Ook de duurtijden van de wedstrijdjes zijn anders. De spelers strijden amper 13 minuten tegen elkaar, maar een match bestaat wel uit vier rondes. Vier keer dertien minuten, dus. En een verschil dat je als indoor voetballer zeker niet mag vergeten: bij het minivoetbal mag je de bal niet aanraken! In België zijn al de minivoetbalclubs verenigd onder de overkoepelende federatie VMF (Vlaamse Minivoetbalfederatie).

Een mini zaalvoetbal?

Daar minivoetbal een variant is van het zaalvoetbal, zijn er logischerwijs ook een aantal gelijkenissen tussen de twee. Net zoals bij het zaalvoetbal, bestaan de twee teams uit vijf leden. Daarnaast wordt de bal ook bij minivoetbal ingetrapt, en niet ingeworpen. 

Steeds populairder

De populariteit van het minivoetbal kent echt wel een sterke groei. Ook de jeugd lijkt de sport wel te kunnen smaken. Op sommige plaatsen worden er tijdens de zomer minivoetbal gespeeld in pure competitievorm. Indien het Belgische weertje dit toelaat, worden de matches normaliter buiten gespeeld. Als je blaakt van passie voor het minivoetbal en de sport in teamverband wil beoefenen, trek je best naar Oost- of West-Vlaanderen. Want daar is deze mini sport het meest populair! In sommige sporthallen zoals Rozebroeken in Gent zijn er zelfs meer dan 7 minivoetbalclubs.