Zaalvoetbal in Belgie

Hoe zit het met zaalvoetbal in België? Laten we eens kijken naar de boeiende levensloop van futsal in ons kleine landje.

Waar het allemaal begon …

Reis even met me mee naar de zomer van het jaar 1964. In 'De Groene Poorte' in het West-Vlaamse Brugge werd een balletje getrapt onder toezicht van de Federatie voor Vrijetijdsbesteding zaalvoetbal gespeeld. Iets wat zowel binnen als buiten gebeurde. Ook de jaren daarna werd er gezaalvoetbald naar believen. Zo was deze sport tijdens de winter van 1967 dé sport om in competitievorm te beoefenen.

B.Z.M.V.B.

Een jaartje later, in januari 1968, wordt de Belgische Zaal- en Miniatuurvoetbalbond (B.Z.M.V.B.) opgericht. Toen ging de bal aan het rollen! Verscheidene Vlaamse provincies kregen een provinciaal sportcomité dat zich fel bezighield met alles wat betreft zaalvoetbal. In datzelfde jaar werd er voor het eerst gespeeld voor de Beker van België, waar CBRT Brugge als winnaar uit de bus kwam.

Jaren zeventig

In het begin van de jaren zeventig werd het eerste Belgisch kampioenschap zaalvoetbal georganiseerd. Cools Brugge was de allereerste Belgische club met ‘winnaar van het Belgische kampioenschap zaalvoetbal’ op haar palmares. In de tweede helft van de seventies werd zaalvoetbal volledig beoefend op nationaal niveau. Want vanaf toen maakten ook de Waalse ploegen deel uit van deze discipline. In 1977 kende het Belgische zaalvoetbal zelfs een internationale doorbraak.  Ook het jaar daarna was een belangrijke mijlpaal binnen de inmiddels populaire variant van voetbal. De overkoepelende Belgische Zaalvoetbalbond (BZVB) werd onderverdeeld in twee aparte departementen met hun eigen werking. Het ging om respectievelijk de 'Belgische Zaalvoetbalbond Vlaamse Vleugel' (BZVV) die in 1986 transformeerde naar de 'Vlaamse Zaalvoetbalbond' (VZVB) en de 'Ligue Francophone De Football en Salle' (LFFS). In de jaren negentig werd de V.Z.V.B. door BLOSO erkend als A-federatie.

Om het wat chaotischer te maken scheurden in de jaren 90 heel wat spelers en clubs zich af van de BZVB en begonnen dan verder te spelen onder de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB)

En nu?

Sinds 2009 is er zelfs sprake van jeugdcompetitie binnen het zaalvoetbal. Want beloftevol jong talent verdient ook een kans! Bovendien zien we ook veel grote bedrijven zoals Beobank die zich graag linken aan sterke teams zoals GS Hoboken en dat belooft dan ook  veel goeds voor de toekomst van de sport.