Geschiedenis van zaalvoetbal

Wanneer werd het startschot van zaalvoetbal gegeven? Of beter: de startschop? Op deze pagina vertelde ik je al dat het is ontstaan in de jaren 30 in Zuid-Amerikaanse oorden.

Wanneer officieel?

Pas 30 jaar na het eigenlijke ontstaan van zaalvoetbal kwam de hype ook bij ons terecht. Zo was er al een wedstrijdje zaalvoetbal tussen Nederland en België in het jaar 1977. België sloeg erin zijn noorderburen te verslaan met een straffe 7-3. 12 jaar later, in het jaar 1989, vond het eerste officiële FIFA Wereldkampioenschap Futsal plaats in Nederland. Daar verloor België tegen de Verenigde staten met 2-3. De uiteindelijke winnaars van dit kampioenschap? Dat waren de Braziliaanse zaalvoetballers. Trouwens, Brazilië won 5 van de 7 toernooien zaalvoetbal die tot en met 2008 werden georganiseerd.

Europese kampioenschappen

In de jaren negentig was Spanje blijkbaar the place to be voor fanatieke zaalvoetballers. Want in 1997 was het allereerste EK zaalvoetbal er een feit. En twee jaar later, in 1999, werd het eerste EK – ook in Spanje – écht officieel! In 2014 kreeg België zelfs de eer om het te organiseren. Helaas gingen we er in de groepsfase uit tegen Oekraïne en Roemenië.

En België?

Op eigen bodem is de boeiende wereld van het zaalvoetbal opgedeeld in drie subdivisies. Het gaat om de Futsal KBVB, georganiseerd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Belgische Zaalvoetbalbond (BZVB) en de regionale delen, die ooit zijn ontstaan vanuit de KBVB. Over heel België vinden  jaarlijks heel wat zaalvoetbaltoernooien plaats. Ons kleine landje heeft zelfs een officieel zaalvoetbalteam. Zij vertegenwoordigen zaalvoetbal in België op internationaal niveau. Inderdaad, zij nemen deel aan zaalvoetbalwedstrijden in verschillende continenten! Hun beste resultaat dateert van jaren terug: in 1989 behaalde de ploeg de vierde plaats op het (allereerste) wereldkampioenschap zaalvoetbal. Momenteel staat het Belgische team van zaalvoetballers op de 29e plaats in de FIFA-wereldranglijst. Niet slecht! Je vindt nog meer informatie over het Belgische zaalvoetbalteam op deze pagina.